Noodinstructie: (Dreigende) Overstroming

Noodinstructie: (Dreigende) Overstroming

Deze blogpost heeft als doel je voor te bereiden op de gevolgen van een mogelijke overstroming. De kans op een overstroming in Nederland is reëel en de gevolgen kunnen groot zijn.

Edit - Deze blog werd al in midden 2017 geschreven en is opnieuw gepost i.v.m. het hoog water in Januari 2018. 

 

Bij een overstroming zijn er een aantal logische gevolgen:

  • Vervuild drinkwater
  • Stroom- & gasuitval
  • Internet- & telefonie uitval
  • Gesloten winkels 
  • Ontregelde hulpdiensten

 

Oorzaken

Door klimaatveranderingen neemt de kans op overstromingen langzaam toe. De zeespiegel stijgt en extremere weersomstandigheden zorgen soms voor sterke regenval en windhozen. Het gevaar komt niet alleen vanaf de zee, maar door smeltende gletsjers is de kans op overstromende rivieren ook aanwezig. 

 

Om erachter te komen of in jouw woonplaats je kans hebt op overstroming is een website ontwikkeld. Vul hier je postcode om te zien wat de kans is dat je huis last krijgt van een mogelijke overstroming.

 

Nederland moet een stuk waterrobuuster worden, hierover schreef de NOS recent een artikel

 

Voorbereiding

Voorkomen is beter dan genezen, is het motto van hetnoodpakket.nl. Om zo goed mogelijk te anticiperen op de gevolgen van een overstroming wordt door verschillende overheidsinstanties aangeraden om een noodpakket in huis te hebben. De inhoud van de noodpakketten op hetnoodpakket.nl is afgestemd op wat aangeraden wordt door de experts. Kies voor het meest geschikte pakket (Budget/Standaard/Compleet) in uw situatie, en eventuele aanvulling van losse noodartikelen

 

Zorg daarnaast voor een voorraad schoon drinkwater (minimaal 3 liter per persoon per dag, minimaal voor 3 dagen), houdbaar eten, persoonlijke verzorgingsartikelen, medicijnen op doktersvoorschrift, reservesleutels, volle brandstoftank, stevige schoenen en (water)dichte kleding.

 

Als alternatief voor de watervoorraad kunt u ook een LifeStraw (Personal/Go) artikel bij uw noodpakket bestellen.

 

Wat te doen bij een overstroming?

Zorg eerst voor een veilige omgeving, ga naar een hoger gelegen verdieping of verplaats naar een hoger gelegen gebied. Controleer je vluchtroute door bijvoorbeeld en dakraam. Volg de aanwijzingen van de veiligheidsregio's, bijvoorbeeld via de noodradio uit het noodpakket. 

 

Bescherm je huis door losstaande spullen op te ruimen, ramen en ventilatieroosters te sluiten. Zet waar mogelijk zandzakken voor deuren.

 

Bij een overstroming beschermd u zichzelf het beste door de gashoofdkraan dicht te draaien en de elektriciteit uit te schakelen. Verder is het raadzaam een zware zak in toiletten, wastafels en andere putjes te stoppen om te voorkomen dat rioolwater binnenstroomt. 

 

Verzamel het voedsel in huis en maak een voorraad, houd er rekening mee dat je langere tijd vast komt te zitten.

 

Als je binnen blijft, laat dan aan anderen weten dat je daar bent (bijvoorbeeld door een wit laken op het dak/uit het raam). Als je het huis verlaat, laat je familie en vrienden weten waar je naar toe gaat.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden