Code Oranje? Code Rood? Wat moet ik doen?

Code Oranje? Code Rood?  Wat moet ik doen?

Voor de sneeuwval van 11 decemer werd door het KNMI een Code Rood afgegeven in grote delen van het land. In deze blogpost wordt uitgelegd welke codes er zijn; wat ze inhouden; voor welke situaties ze uitgeroepen kunnen worden; en wat jij kunt doen ter voorbereiding op weerwaarschuwingen.

De weercodes

Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) is het weer instituut van de Nederlandse overheid. Het KNMI Het waarschuwingssysteem werkt met de internationale waarschuwingskleuren (link). Er zijn vier niveaus te onderscheiden: Groen, Geel, Oranje en Rood.

 

  • Groen: Geen Bijzonderheden
  • Geel: Wees Alert
  • Oranje: Wees voorbereid
  • Rood: Onderneem Actie

 

Vanaf code Oranje moet je serieus rekening houden met hinder van de weersomstandigheden. Dit kan allerlei weersomstandigheden betreffen: Storm, Regen, Mist, Sneeuw, Kou maar zelfs ook een Hittegolf. Code Oranje houdt in ‘extreem weer’ en kan zowel lokaal als voor het gehele land gelden.

 

Code Rood is de het zogenaamde weeralarm. In het geval van code Rood heeft het weer ernstig impact op de samenleving. De gevolgen van het weer, zoals schade, letsel en overlast kunnen een ontwrichtende invloed hebben in Nederland. Voor meer gedetaillerde informatie over de richtlijnen van de KNMI, zie de Website.

 

Bij extreem weer is het belangrijk waakzaam te zijn en de berichtgeving goed bij te houden. Bij code Rood wordt aangeraden thuis te blijven en de ramen en deuren goed gesloten te houden. Voor het melden van schade is het raadzaam te wachten met melden totdat het noodweer voorbij getrokken is, om de hulpdiensten niet over te belasten.

 

Mocht het toch nodig zijn om bij code Rood de deur uit te gaan, neem dan voldoende water, voedsel, dekens, warme kleding en een goed opgeladen mobiele telefoon mee. 

 

Wees Voorbereid

Omdat een weeralarm in elk jaargeteide zich kan voordoen, is het raadzaam om altijd goed voorbereid te zijn. Gevolgen van extreem weer kunnen immers inhouden: Uitval van Stroom/Internet/Water/Radio en het komen vastzitten op een plek.

 

De overheid raad daarom aan om ook voor extreem weer een noodpakket in huis te hebben (link). Hetnoodpakket.nl verzorgt goede noodpaketten, lees een recent blogartikel over ‘wat zit er in een goed  noodpakket’.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden